Acılıq otu nədir: faydaları və istifadə qaydası . Ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunan bir çox bitki mənşəli məhsullar müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınır. Bu bitkilərdən biri də bir çox sağlamlıq faydası olan acılıq otudur. Həzm sisteminə müsbət təsiri ilə tanınan bu bitkinin istifadə sahələrini, fayda və zərərlərini düzgün istifadə baxımından bilmək sizin üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. “Acılıq otu nədir?” və ya “Acılıq otunun nə faydası var?” Tez-tez verilən bütün sualların cavabını bu yazıda tapa bilərsiniz.
Acılıq otu nədir?
Paxlalılar fəsiləsinin Cassia növünə aid olan acılıq otu ərəb coğrafiyasında senna adı ilə tanınır. Bu bitki ölkəmizdə də müxtəlif adlarla tanınır, məsələn, senna və ya dəvəgözü. Ümumiyyətlə, Çin, Pakistan, Hindistan kimi ölkələrdə və bəzi Afrika ölkələrində bitən aclıq otu isti iqlimi sevən bir bitkidir.
Ümumiyyətlə işlətmə təsiri ilə tanınan acılıq otu, bağırsaq hərəkətlərini artıraraq həzm sisteminə təsir edir. Bu xüsusiyyətinə görə bitkinin yarpaqları, çiçəkləri və meyvələrindən həkimlər işlətmə vasitəsi kimi istifadə edirlər. Aclıq otu qəbizlik kimi həzm sistemi problemləri olan insanlar tərəfindən də tez-tez seçilir. Bu bitki həm də antibakterial, antioksidant və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir.
Acılıq otunun istifadəsi və faydaları
Sağlamlığa müsbət təsirləri ilə ənənəvi və müasir təbabətdə özünə yer tapan aclıq otu geniş istifadə sahəsinə malikdir. Ümumiyyətlə həzm problemlərinin müalicəsində istifadə edilən acılıq otunun bəzi faydalarını aşağıdakı kimi sadalaya bilərik:
- Həzm sistemini rahatlaşdırır, həzmi asanlaşdırır və bağırsaqların nizamlı işləməsinə kömək edir. Beləliklə, həzm problemlərindən qaynaqlanan şişkinlik və kramp kimi simptomları da aradan qaldıra bilər.
- Təbii işlətmə vasitəsi kimi istifadə edilən aclıq otu bağırsaqları yumşaldır və nəcisin daha asan keçməsini təmin edir. Bu səbəblə xüsusilə qəbizlik problemi olan şəxslər tərəfindən tez-tez seçilir.
- Aclıq otu immunitet sistemini dəstəkləyir və maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə kömək edir.
- Bədəndən toksinləri və tullantıları çıxarmağa kömək edir. Detoks effekti yaradan aclıq otu, detoks çaylarında da tez-tez istifadə edilir.
- Bağırsaq florasının sağlamlığını qoruyur.
- Sidikqovucu təsirə malikdir.
- Bağırsaqları təmizləyərək arıqlama prosesini dəstəkləyə bilər. Bu səbəbdən, tez-tez pəhriz proqramlarında köməkçi tərkib hissəsi kimi istifadə olunur. Bununla belə, uzun müddətli istifadənin səbəb ola biləcəyi yan təsirlərə görə kilo vermək üçün heç vaxt tək istifadə edilməməlidir.
- İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan aclıq otu orqanizmdə və xüsusilə bağırsaqlarda iltihabı azaltmağa kömək edə bilər.
Acılıq otu necə istifadə edilir?
Acılıq otu müxtəlif yollarla istehlak edilə bilən bir bitkidir. Ən çox istifadə üsulu çaydır, yarpaqları qaynar suya əlavə edib dəmləməklə alınır. Qəbizlik və şişkinlik kimi şikayətləri olan şəxslər bu otu çay şəklində istehlak etməyə üstünlük verə bilərlər.
Acılıq otu dadını və qoxusunu sevməyənlər və ya çay kimi istifadə etmək istəməyənlər üçün kapsul şəklində də mövcuddur. Toz və ya maye halında su ilə qarışdıraraq bitkinin faydalarından da faydalanmaq mümkündür.
Acılıq otunu nə vaxt içmək lazımdır?
Acılıq otu istehlak etmək üçün ən uyğun vaxt ümumiyyətlə gecə yatmazdan əvvəldir. Bağırsaq hərəkətliliyinin gün ərzində insanı narahat etməməsi üçün gecə istifadə etmək daha faydalı ola bilər.
Acılıq otu effektinin müddəti
Acılıq otunun təsiri adətən istifadədən təxminən 6-12 saat sonra görünür. Bununla birlikdə, maddələr mübadiləsi sürəti və ya bədənin aclığa reaksiyası insandan insana dəyişə bilər.
Acılıq otu çayının faydaları
Acılıq çayı həzm sağlamlığını dəstəklədiyi bilinir. Xüsusilə şişkinlik, həzmsizlik və qəbizlik kimi problemlərdən əziyyət çəkən insanlar tərəfindən tez-tez istifadə olunur. Detoks effekti verən aclıq çayı bədəndən toksinlərin çıxarılmasına da kömək edir. Bundan əlavə, antibakterial xüsusiyyətlərə malik olan aclıq otu çayı sızanaq və digər dəri xəstəliklərinə də müsbət təsir göstərir.
Acılıq otundan çay dəmləmə resepti
Əvvəlcə qurudulmuş nişasta yarpaqları qaynar suya əlavə edilir. Sonra 5-10 dəqiqə dəmlənməsini gözləyin. Dəmləndikdən sonra süzgəc vasitəsi ilə süzülür və çöküntülər çıxarılır. Son mərhələdə isteğe bağlı olaraq bal və ya limonla tatlandırılaraq istehlak edilə bilər.