Fındıq yağı nədir?
Fındıq yağı faydalarına görə tez-tez istifadə edilən, müxtəlif üsullarla fındıqlardan əldə edilən, yüksək davamlılığa malik və çox əhəmiyyətli tibbi faydaları olan bitki yağıdır. Bədəndəki yağlar; Enerji vermək, hüceyrə və hüceyrə elementlərinin quruluşunda iştirak etmək, metabolik hadisələri tənzimləməyə kömək etmək kimi funksiyaları vardır. Heyvan yağlarından fərqli olaraq, bitki yağları kimyəvi reaksiyalara daha çox meyllidir və buna görə də orqanizmdə gedən bir çox reaksiyalarda iştirak edir. Fındıq yağlı toxumlar kateqoriyasına aiddir və yağlı toxumlarda enerjinin böyük bir hissəsi yağda toplanır. Buna görə də fındıq yağı çox vacib qida və enerji mənbəyidir. Fındıq yağı Türkiyədə tanınmış, faydaları və zərərləri yaxşı bilinən bir yağdır. Fındığın tərkibindəki yağın miqdarı onların böyüdüyü bölgədən və torpağın növündən asılı olaraq 550-73% arasında dəyişir. Bu kifayət qədər yüksək məbləğdir. Fındıq yağı tərkibindəki inqrediyentlərin nisbəti və növü baxımından zeytun yağına bənzəyir. Hər iki yağda çox yüksək olein turşusu var. Oleik turşusu yağa bir çox cəhətdən fayda verir. Olein turşusunun miqdarı nə qədər çox olarsa, yağ bir o qədər davamlıdır və daha yavaş xarab olur. Bundan əlavə, olein turşusu yüksək xolesterolu idarə etməyə kömək edir. Yalnız yüksək xolesterolu idarə edən deyil, həm də qan şəkərini tənzimləyən və ürək xəstəliklərindən qoruyan funksiyaları olan oleik turşunun tanınması getdikcə artır. Biz də bu məqalədə Fındıq yağı: Faydaları və qida dəyəri haqqında məlumat verəcəyik.
Fındıq yağının qida dəyəri nədir?
Fındıq yağının faydaları onun qida dəyəri ilə mütənasibdir. Həm fındıq, həm də fındıq yağı qida dəyəri ilə zəngin məhsullardır. Həm qidalandırıcı, həm də sağlam yağlar ehtiva etdiyi üçün tez-tez diyetlərə daxil edilir. 100 qram fındıq təxminən 650 kilo kalori enerji verir;
55 ilə 66 qram arasında yağ;
11 ilə 15 qram arasında protein;
12 ilə 17 qram arasında karbohidratlar;
82% oleik turşusu (bir doymamış yağ turşusu);
12% linoleik turşu (poli doymamış yağ turşusu);
15% palmitik turşu (doymuş yağ turşusu);
1% stearin turşusu (doymuş yağ turşusu);
4,14% sellüloza;
Tərkibində 8 ilə 10 qram arasında lif var.
Fındıq yağının tərkibində olan mono doymamış yağ turşularının miqdarı kifayət qədər yüksəkdir. Araşdırmalara görə, həm yağlar, həm də yağlar da daxil olmaqla fındıq yağı, zeytun yağından sonra ən çox monodoymamış yağ turşularına malikdir.
Fındıq yağının faydaları nələrdir?
Fındıq yağının ən məşhur faydalarından biri də ürək-damar sağlamlığını dəstəkləməsidir. Fındıq bunu tərkibindəki müxtəlif vitamin və minerallar sayəsində edir. Bu minerallara və vitaminlərə dəmir, maqnezium, mis, manqan, kalium, fosfor, sink və kalsium daxildir. Bu elementlər insan sağlamlığı üçün vacib olan qida maddələridir və xaricdən qəbul edilməlidir. Zəngin vitamin və mineral tərkibinə görə fındıq yağı bir çox xəstəliklərə qarşı qoruyucu və hətta müalicəvi təsirə malikdir. Fındıq yağının tərkibində çox az duz var. Əslində bəzi araşdırmalar göstərib ki, fındığın tərkibindəki duz miqdarı krandan su ilə müqayisədə azdır. Buna görə də duz istehlakının məhdudlaşdırıldığı hipertoniya kimi xəstəliklərdə fındıq və fındıq yağı təhlükəsiz şəkildə diyetə daxil edilə bilər. Diabet yüksək qan şəkəri ilə xarakterizə olunan metabolik bir xəstəlikdir. Bu xəstələr oral antidiyabetik dərmanlardan və ya insulin inyeksiyalarından istifadə etməklə sağ qalırlar. Fındıq yağının diabet xəstələrində qan şəkərini tənzimləməyə kömək etdiyini və insulinə ehtiyacı azaldığını göstərən bəzi araşdırma nəticələri paylaşılıb. Fındıq yağı ürək-damar xəstəliklərinə qarşı qoruyucu təsirə malikdir. Bədəndə Apolipoprotein A-1-i artırmaq və Apolipoprotein B-ni azaltmaqla bu qoruyucu təsir göstərdiyi düşünülür. Bu yağla birləşən zülalların bədəndəki miqdarı ürək-damar xəstəliklərinin inkişafında həlledicidir. Fındıq yağının faydaları, tərkibindəki linoleik turşuya görə qanda lipid və trigliserid səviyyələrini azaltmağa kömək edir. Bundan əlavə, fındıq yağında olan oleik turşusu bədəndə HDL adlı faydalı xolesterinin miqdarının artmasına dəstək verir. Bu iki yağ turşusu qanda xolesterin səviyyəsini tarazlaşdırmaq üçün birlikdə işləyir. Sərbəst radikallar orqanizmdə metabolik reaksiyalardan sonra yaranan və orqanizmdə stressə səbəb olan tullantı məhsullardır. Bu tullantı materialların yığılması hüceyrənin zədələnməsinə və orqanizmdə ciddi pozulmalara səbəb ola bilər. Fındıq yağı antioksidant maddələrlə çox zəngindir və beləliklə, sərbəst radikalların zərərli təsirlərinin qarşısını alır. Beləliklə, xroniki xəstəliklərin, katarakta kimi göz xəstəliklərinin və bir çox ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasına dəstək verir. Fındıq yağı E vitamini kimi tanınan alfa tokoferolla çox zəngindir. Vitamin E normal əzələ funksiyalarını tənzimləməkdən tutmuş reproduktiv sistemin balanslı işləməsinə və sağlam görünən saçlara qədər bir çox sahədə rol oynayır. E vitamini ilə zəngin olan fındıq yağı anemiyanın qarşısını almaq, yağların oksidləşmə sürətini azaltmaq, hüceyrələrin məhv edilməsinin qarşısını almaq kimi sahələrdə kömək edir. Bundan əlavə, fındıq yağının saç üçün faydaları tərkibində E vitamini olması ilə sıx bağlıdır.