Hil nədir?
Bu yazıda sizə hilin bilinməyən 12 faydasını, qida dəyərini, istifadə qaydalarını və qiyməti təqdim edəcəyik. Hil zəncəfil ailəsinə aid Elettaria və Amomum cinsinə aid bitkilərin toxumlarından hazırlanan və şirin və duzlu yeməklərə dad vermək üçün istifadə edilən ədviyyat növüdür. İki növ hil var: yaşıl və qara. Bundan əlavə, hil xoş ətri və çox yönlü dadına görə “ədviyyatlar kraliçası” kimi də tanınır. Yeməklərə müxtəlif ləzzətlər əlavə etmək üçün istifadə olunur. Kardamom mühüm ədviyyatdır, xüsusilə Cənubi Asiya yeməklərinə əlavə edilir.
Hilin qida dəyəri aşağıdakı kimidir:
- Vitamin C
- Riboflavin
- Niasin
- Maqnezium
- Kalium
Bir çay qaşığı üyüdülmüş hil aşağıdakı qida dəyərlərini ehtiva edir:
- 6 kalori
- 1 qram az protein
- 1 qram az yağ
- 1 qram karbohidratlar
- 1 qram lif
Hilin Faydaları Nələrdir?
İltihab əleyhinə tərkibə malik olan, ağız qoxusunun qarşısını alan, hıçqırıqları aradan qaldıra bilən, həzm sistemini tənzimləyən və şişkinliyə, qaz və qəbizliyə faydalı olan hil, ürək sağlamlığını qoruyur, diabet riskini azaldır və immuniteti gücləndirir. Hil stres və narahatlıq kimi ruhi problemlərə qarşı da təsirlidir.
Ağızın pH səviyyələrinə müsbət təsir edir və bədənin tüpürcək istehsalını artıraraq ağız sağlamlığını qoruyur və nəfəsi təravətləndirir. İltihab əleyhinə olan hil hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qoruyur və diabet kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaldır. Qan təzyiqini aşağı salır. Antioksidantlarla zəngin olan hil sidikqovucu təsiri ilə təzyiqi salmağa kömək edir.
Xoraları sağaltmaq potensialına malik olan hil mədə problemlərini aradan qaldırmağa kömək edir. Aromaterapiyada istifadə edildikdə, bədənin oksigen istifadə qabiliyyətini artıra bilər. Yüksək qan şəkəri səviyyəsini aşağı salmağa və qaraciyər yağlanmasının qarşısını almağa kömək edə bilər.
Ümumiyyətlə, Hilin faydaları aşağıdakılardır:
- Hil həzm problemlərinə kömək edir
- Ağız qoxusunu aradan qaldırmaqda təsirlidir
- Hipertoniyanı azaltmağa kömək edir
- Qan şəkərinin səviyyəsini aşağı sala bilər
- Ürək sağlamlığını dəstəkləyir
- Astma xəstələri üçün nəfəs darlığı üçün yaxşı ola bilər
- Mədə xoralarının müalicəsində kömək edə bilər
- Əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır
- İmmunitet sistemini gücləndirir
- Sidikqovucudur və detoksifikasiyaya kömək edir.
- Qan dövranını artırır
- İltihab əleyhinə tərkibə malikdir
Hilin yan təsirləri hansılardır?
Hil da digər qidalar kimi düzgün nisbətdə istehlak edildikdə təhlükəsiz sayılan qidalar arasındadır. Lakin hil və digər ədviyyatlar bitkilərdən gəldiyi üçün onların allergen olma potensialı var. Hil allergiyası hallarında dəri səpgiləri, ağızda qaşınma, öskürək və anafilaksiyanın irəliləməsi baş verə bilər.
Hili necə istifadə etmək olar?
Hil bütöv, üyüdülmüş toz şəklində və ya efir yağları şəklində alına bilər. Bütün hil daha uzun müddət təzə qalır. Hili qəhvəçəkən maşınla üyütmək mümkündür. Hil şorbalarda istifadə edilə bilər. Tərkibindəki kiçik toxumları əzib yeməklərinizə əlavə etmək ləzzət qatacaq. Bundan əlavə, hil bir çox köri yeməklərində və ləzzətli yeməklərdə mühüm ədviyyatdır. O, həmçinin desertlərə və bişmiş məmulatlara dad qatır.