Keşyu nədir?
Keşyu ümumiyyətlə qoz-fındıq kimi istehlak edilən, saqqız ağacı ailəsinə aid olan, Braziliyadakı keşyu ağacından alınan, ümumiyyətlə isti iqlimlərdə böyüyən və çox yüksək qida dəyərinə malik toxumdur. Böyrək şəklində olan və Keşyu ağacından əldə edilən Keşyu toxumu qoz-fındıq kimi istehlak edildiyi kimi yeməyə də əlavə edilə bilər.
Çiy yeməkdənsə, dəri reaksiyalarına səbəb olmamaq üçün işlənir, bişirilir və satılır və qovrulmuş halda istehlak edilir. Qida dəyəri ilə zəngin və dadına görə doyurucu qəlyanaltı sayılan Keşyunın istehlakı da bütün dünyada geniş yayılıb. Həm yağ, həm də qəlyanaltı kimi istehlak edilən Keşyu süd şəklində də tanınır.
Lif, zülal və sağlam yağlar baxımından bir çox sağlamlıq faydası təqdim edən Keşyu, tərkibindəki vitamin və minerallar səbəbiylə bəzi xəstəliklərin müalicəsi üçün təbii həll yolu kimi qarşıya çıxır.
Zülal, sağlam yağlar və polifenollar kimi antioksidanlarla zəngin bir qida olan Keşyu qan şəkərini tənzimləyir, arıqlamağa kömək edir, ürək sağlamlığını dəstəkləyir və depressiyanın təsirlərini azaldır. Yüksək kalorili qida olan anakartın dozasına diqqət yetirilməlidir. Həddindən artıq istehlak edildikdə, kilo almağa və hətta dəridə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu yazıda sizə keşyunun 15 faydası haqqında danışacağıq.
Keşyu qida dəyəri nədir?
Keşyu sağlam yağlarla zəngindir, o cümlədən mono-doymamış və çoxlu doymamış növlər. Həm də yaxşı bir protein qaynağı olan Keşyu, veganlar və vegetarianlar arasında geniş istifadə edilən məşhur bir qidadır.
Keşyunın tərkibində olan zəngin ehtiyatlar bunlardır:
- Maqnezium
- manqan
- Fosfor
- sink
- Vitamin B6
- vitamin K
- Selenium
- vitamin D
- 1 porsiya Keşyunın qida dəyəri aşağıdakı kimidir:
- Kalori: 157
- Protein: 5 qram
- Yağ: 11 qram
- Karbohidratlar: 10 qram
- Lif: 1 qramdan az
- Şəkər: təxminən 2 qram
Keşyu faydaları nələrdir?
Keşyu selenium, protein, polifenollar və antioksidanlar kimi birləşmələri ehtiva edir. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidantlar ilə Keşyu ürək sağlamlığını qoruyur, qan şəkərini tarazlamağa kömək edir, idrak sağlamlığını dəstəkləyir, arıqlamağa kömək edir və sümük sağlamlığını gücləndirir. Keşyunın dəri sağlamlığını qorumaq və depressiyanı aradan qaldırmaq kimi faydaları da var.
Keşyu faydaları bunlardır:
- Qan şəkərini tənzimləyir və diabet riskini azaldır
- Keşyu ürək sağlamlığını dəstəkləyir
- Beyin sağlamlığı üçün yaxşıdır
- Sizi tox hiss etdirərək arıqlamağa kömək edir
- Keşyu depressiyanın təsirlərini də yüngülləşdirir
- Tərkibində xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərə malik antioksidanlar var
- Sümük sağlamlığını gücləndirir
- Görmə qabiliyyətini artırır
- İltihabı azaldır və xəstəliklərdən qoruyur
- Öd daşı riskini azalda bilər
- Keşyu insult riskini azaltmaqda rol oynayır
- Dərinin sağlamlığına töhfə verir
- Güclü immun sistemi yaradır
- Migren baş ağrılarını azaltmağa kömək edir
- Lif quruluşu ilə bağırsaq hərəkətlərini asanlaşdırır
- Keşyunın faydalarının səbəblərini aşağıdakı kimi ətraflı izah etmək olar:
Qan şəkərini tənzimləyir və diabet riskini azaldır
Keşyu turşusu şəklində olan hidroetanol ekstraktı adlanan aktiv tərkib hissəsi sayəsində Keşyu antidiyabetik xüsusiyyətlərə malikdir və qlükoza nəqlini və nəzarətini stimullaşdırır. Keşyu da yaxşı bir lif mənbəyidir, beləliklə qan şəkərini tənzimləyir və xüsusilə tip 2 diabet riskini azaldır.
Keşyu ürək sağlamlığını dəstəkləyir
Keşyu pis xolesterolu salmaqla yanaşı, tərkibindəki yüksək maqnezium sayəsində ürək xəstəliklərinin də qarşısını ala bilər. Kifayət qədər maqnezium almaq, ürəyə kifayət qədər qan daxil olmadıqda meydana gələn işemik ürək xəstəliyi riskinizi azalda bilər.
Beyin sağlamlığı üçün yaxşıdır
Keşyudakı müxtəlif komponentlər nörotransmitter yollarını, sinaptik ötürülməni və membranın axıcılığını tənzimləməklə idrak qabiliyyətlərini və çoxsaylı beyin proseslərini dəstəkləməkdə təsirli olur. Keşyunın beyin funksiyasını dəstəkləməsinin əsas səbəbləri anakardın tərkibindəki sağlam yağlar, həmçinin sink, dəmir və mis kimi minerallardır.
Arıqlamağa kömək edir
Keşyunın tərkibindəki yağlar qidaları daha dolğun edir və A və D vitaminləri kimi yağda həll olunan vitaminlərin qida maddələrinin udulmasını artırır. Bu səbəbdən Keşyu yeməkdən sonra daha toxluq hissi keçirməyə kömək edərək, yemək istəyini və qeyri-sağlam qəlyanaltıların istehlakının qarşısını alır və azaldır.
Keşyu depressiyanın təsirlərini də azaldır
Tərkibindəki sink sayəsində stress səviyyəsini azaltmağa kömək edən Keşyu, istehlak edildikdə insanın serotonin səviyyəsini artırır. Bu məlumatların işığında Keşyunın depressiyanın təsirini azaltmaqda rolu var.
Xərçəng əleyhinə təsirə malikdir
Zəngin antioksidant tərkibi sayəsində, Keşyu bədəni oksidləşdirici stressə səbəb olan, DNT zədələnməsinə, hüceyrə mutasiyasına və xərçəng şişlərinin əmələ gəlməsinə potensial olaraq töhfə verən yüksək səviyyəli sərbəst radikal zərərindən qorumağa xidmət edir. Bu sayədə insanın immun sistemini gücləndirən anakartı xərçəng əleyhinə vasitə kimi qəbul edilə bilər.
Sümük sağlamlığını gücləndirir
Keşyu tərkibindəki kalsium, maqnezium və kalium, həmçinin K vitamini sayəsində sümük sağlamlığını gücləndirir və osteoporozdan qoruyur.
İltihabı azaldır və xəstəliklərdən qoruyur
Tərkibində yüksək miqdarda antioksidant olduğu üçün Keşyu orqanizmdə iltihabı azaldıcı təsirə malikdir və orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur.