Kinoa toxumu nədir?
Kinoa toxumu ölkəmizə Cənubi Amerika qitəsindən gələn taxıldır. Chenopodium quinoa (qaz ayağı) bitkisindən əldə edilir. Bu toxumlar heç bir emala məruz qalmadan istehlak edilir. Ən çox istehlak edilən kinoa ağ, qırmızı və qara kinoadır. Kinoa, son illərdə sağlam pəhriz modelinə tez-tez daxil edilən bir taxıldır. Kinoa toxumu – Faydaları və istifadə qaydaları haqqında bu yazıda ətraflı danışılacaq.
Kinoada hansı vitaminlər var?
Mürəkkəb bir karbohidrat kimi enerji təmin edərkən vacib bir protein mənbəyidir. Bu bitki mənşəli qidada 9 əvəzolunmaz amin turşusu var; Lif, maqnezium, B qrupu vitaminləri, dəmir, kalium, kalsium, fosfor, mis, sink, folat, E vitamini və antioksidantlarla zəngindir. Kinoanın faydaları və zəngin tərkibi aşağıdakı kimi izah edilə bilər:
Zülal: Kinoa veganlar və vegetarianlar tərəfindən üstünlük verməsinin səbəbi onun güclü bir protein qaynağı olmasıdır. 185 qramlıq bir qabda bişmiş kinoa 8,14 qram protein ehtiva edir. Zülalların təmin etdiyi amin turşuları əzələ inkişafını və immunitet sistemini dəstəkləyir. Amin turşusu lizin baxımından bir çox taxıldan daha zəngin olan quinoa zülal sintezi üçün çox vacibdir. Lizin amin turşusu böyümə və inkişafda mühüm rol oynayır. Lizin də kollagen və elastin sintezində mühüm rol oynayır. Başqa sözlə, dərinin zədələnməsinin aradan qaldırılmasında və dəri ləkələri ilə mübarizədə fərqlənir.
Lif: Lif baxımından digər taxıllardan üstün olan 185 qram bişmiş kinoa 5,18 qram lif ehtiva edir. Bu miqdar yaşa və cinsə görə dəyişsə də, bir yetkinin gündəlik lif istehlakının təxminən 15,42 faizini qarşılayır. Lif pəhrizi qəbizlik, yüksək xolesterol, yüksək təzyiq və divertikul kimi sağlamlıq problemlərinin inkişafının qarşısını alır. Bundan əlavə, lifli qidalar da kilo itkisini dəstəkləyir. Uzun müddətli toxluq hissini təmin edən lifli qidalar da davamlı yemək vərdişinizin qarşısını alır.
Antioksidant: Kinoa digər qlütensiz taxıllarla müqayisədə antioksidant baxımından güclüdür. Kartof, düyü və qarğıdalı kimi tez-tez istehlak edilən özü olmayan karbohidratlar daha az qida dəyərinə malikdir. E vitamini ilə zəngin olan kinoa beləliklə, ürək xəstəlikləri, xərçəng və göz xəstəlikləri riskini azaldır. Quercetin və kempferol birləşmələri kinoada böyük miqdarda olur. Bu şəkildə kinoa antiinflamatuar, antiviral, anti-xərçəng və antidepressant təsirlərə malikdir.
Minerallar: Kalium, maqnezium, sink və dəmir quinoanın güclü olduğu minerallardır. Xüsusilə maqnezium qan damarlarını rahatlaşdırır və tip 2 diabet riskini azaltmağa kömək edir. Qan şəkərini balanslaşdırarkən baş ağrıları, əzələ krampları və yuxusuzluğun qarşısını ala bilər. Dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin düzgün işləməsi üçün lazımdır. Dəmir çatışmazlığına qarşı istehlak edilməli bir qidadır. Dəmir beynə oksigeni daşıyaraq idrak funksiyasının qorunmasında vacibdir.
Kinoa toxumunun istifadə qaydaları
Kinoa toxumu faydalarına görə “sağlam qidalanma tendensiyası” mövzusuna çevrilmişdir. Bu səbəblə kinoa ilə bir çox qablaşdırılmış qida istehsal edilməyə başlandı. Ancaq unutmayın ki, qablaşdırılmış qidalar sağlamlıq üçün uyğun deyil. Buna görə də, kinoanın işlənməmiş formasını istehlak etməyə çalışın.
Kinoanı yarım saat soyuq suda isladın və sonra yaxşıca yuyun. Çünki kinoanı acı dadlı saponin maddəsindən ayırmaq üçün onu xarici qabığından ayırmaq lazımdır. Kinoanı qaynadıb salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz. Ət və düyü kimi yeməklər ilə birlikdə istehlak edə bilərsiniz.
Nəmləndirib yaxşıca yuduğunuz 1 kasa kinoanı 2 stəkan suda qaynadın. Yaxşı qaynayanda istiliyi azaldıb suyu buxarlanana qədər bişirin. Ən azı 5 dəqiqə dəmlənməsinə icazə verin.
Çörək və tort kimi məhsullarda kinoa unundan istifadə edə bilərsiniz. Kinoa ununun faydalarını belə əldə edə bilərsiniz.
Kinoa yarpaqlarından hazırlanmış çayı da istehlak edə bilərsiniz. Kinoa çayının faydaları kinoanın özünü istehlak etməyə bənzəyir. Bununla belə, kinoa çayı gündə 2 stəkandan çox istehlak edilməməlidir. Əks halda, həzm sisteminizin balansı dəyişə bilər.
Gündə nə qədər kinoa istehlak edilməlidir?
Aşağı glisemik indeksi olan kinoa, diabet və ürək xəstəliyi kimi xroniki xəstəlikləri olanlar tərəfindən də təhlükəsiz şəkildə istehlak edilə bilər. Çünki qan şəkərini tez yüksəltmir. Bununla belə, kinoanın bir karbohidrat olduğunu unutmaq olmaz. Bu səbəbdən arıqlama pəhrizinə riayət edən insanlar üçün kinoa istehlakının düzgün miqdarını təyin etmək lazımdır. Normal pəhrizdə gündə 1 qabdan çox olmamalıdır. Arıqlamaq üçün pəhriz saxlayan insanların dietoloqun nəzarəti altında məhdudiyyətlər qoyması məqsədəuyğun olardı. Onu da qeyd etmək lazımdır ki, kinoa – paleo pəhrizində olanlar və çölyak və ya qlütenə qarşı dözümsüzlük səbəbiylə qlütensiz pəhriz saxlayanlar üçün karbohidratdır.