Qidalanma

Təbii darçın: Faydaları və istifadə qaydaları

Təbii darçın: Faydaları və istifadə qaydaları

Təbii darçın

Şirniyyatdan yeməklərə və hətta bitki çaylarına qədər bir çox yemək və içkilərdə geniş istifadə edilən darçın sağlamlıq üçün də çox faydalı olan qiymətli ədviyyatdır. Ləzzət məqsədləri üçün istifadəsi ilə yanaşı, sağlamlığa faydalarına görə funksional qidalar adlanan qida qrupuna da daxildir və sağlamlığı yaxşılaşdırmaq üçün əlavə olaraq istifadə edilə bilər. Xüsusilə bir çox desert reseptlərinə ətirli olaraq daxil edilir. Çox əhəmiyyətli faydaları olmasına baxmayaraq, dadsız və istehlakı çətin olduğu üçün bir çox funksional qidaya üstünlük verilmir; Darçın dadı ilə də diqqət çəkir. Orta əsrlərdən bəri öskürək, boğaz ağrısı və artrit kimi xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilən darçın, günümüzdə bir çox xəstəliyə qarşı qorunmada təsirli olduğu bilinən qiymətli ədviyyatdır. Faydaları baxımından tez-tez elmi araşdırmalara mövzu olan və bir çox müsbət təsiri araşdırmalarla sübuta yetirilən darçın, sağlamlığını qorumaq istəyən fərdlərin nizamlı istehlak etməsi tövsiyə edilən qida növləri arasındadır. Bu yazıda təbii darçın: Faydaları və istifadə qaydaları haqqında daha ətraflı məlumat verəcəyik.

Təbii darçının faydaları nələrdir?

Türk mətbəxində tez-tez istifadə edilən darçın, dadı ilə məşhur olsa da faydaları çox bilinməyən ədviyyatdır. Son illərdə aparılan elmi araşdırmaların təsiri və xüsusilə şəkər xəstəliyinə olan faydalarının kəşf edilməsi ilə darçın sağlamlığına əhəmiyyət verənlər tərəfindən daha tez-tez seçilməyə başlayıb. Xüsusilə darçın çubuqlarının faydaları diabet xəstələrinə müsbət təsirləri səbəbiylə bir çox platformada ön plana çıxır. Bundan əlavə, ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınması, beyin və sinir sistemi ilə əlaqəli xəstəliklərdən qorunmaq, xərçəngdən qorunmaq kimi bir çox müsbət təsirləri özü ilə gətirir. Budur darçının ən bariz faydalarından bəziləri…

  • 1. Yüksək antioksidant tərkibinə malikdir: Darçın ən yüksək antioksidant tərkibli ədviyyatlardan biridir. Ən güclü antioksidantlardan olan flavonoidlər, polifenollar və fenolik turşu darçının tərkibində boldur. Bu komponentlər bədəndə sərbəst radikalların əmələ gəlməsinin qarşısını alaraq hüceyrələri oksidləşdirici zərərdən qoruyur. Bu şəkildə demək olar ki, bütün xərçəng növlərinə qarşı əhəmiyyətli qorunma təmin edir. Bundan əlavə, yüksək antioksidant tərkibi sayəsində qocalmanı gecikdirir, yoluxucu xəstəliklərdən qoruyur və stressi azaltmağa kömək edir. Onun antioksidan xüsusiyyətləri təbii qida konservantı kimi çıxış etmək üçün kifayət qədər yüksəkdir.
  • 2. İnfeksiyalara qarşı qorunma təmin edir: Darçının orqanizmə müsbət təsirlərindən biri də iltihabı azaltmasıdır. Elə buna görə də darçın qədim zamanlardan bronxitin müalicəsində və xroniki öskürəyin müalicəsində istifadə edilmişdir. Tərkibindəki bioaktiv komponentlər sayəsində darçın; Bədəndə bakteriya, virus, göbələk və parazitlərin yaratdığı infeksiyalarla mübarizə aparır. İmmunitet sistemini gücləndirir və orqanizmin xəstəliklərlə daha güclü mübarizə aparmasına kömək edir. Bu infeksiyalar səbəbiylə bədəndə meydana gələ biləcək zərərlərin qarşısını almaqda da çox təsirlidir. İltihab əleyhinə təsiri sayəsində xəstəliyin xüsusilə xroniki xəstəliklərdə orqanizmdə verə biləcəyi zərərlərin qarşısını alır, müalicə prosesində müvəffəqiyyət nisbətini artırmağa kömək edir.
  • 3. Şəkərli diabet və ürək-damar xəstəlikləri ilə mübarizə aparır: Dünyada ən çox ölümə səbəb olan xəstəlik qrupu ürək-damar xəstəlikləridir. Ürək-damar xəstəlikləri də adlandırılan bu qrup xəstəliklərin inkişafı üçün risk faktorları arasında genetik meyldən sonra ikinci ən əhəmiyyətli səbəb şəkərli diabetdir. Darçın bədəni bu iki xroniki xəstəliyə qarşı əhəmiyyətli dərəcədə qoruyan möcüzəvi qidadır. Darçının ən məşhur sağlamlıq faydalarından biri qan şəkərini azaltmağa kömək etməsidir. Elmi araşdırmalara nəzər saldıqda, 2-ci tip şəkərli diabet xəstələrinin gündə 1 qram darçın istehlakının qan parametrlərində müsbət dəyişikliklərə səbəb olduğu müəyyən edilmişdir. Bu sayədə darçın diabet xəstələrində qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək edir və sağlam fərdlərdə insulin müqavimətinin inkişafının qarşısını alır. Eyni zamanda darçın xolesterolu tarazlamağa kömək edir. Ümumi xolesterin, LDL xolesterol və trigliserid səviyyələrini azaltmağa və yaxşı xolesterol olaraq bilinən HDL xolesterini artırmağa kömək edən darçın, nizamlı olaraq istehlak edildikdə həm diabet, həm də ürək-damar xəstəliklərinə qarşı böyük qoruma təmin edir. Qan təzyiqini aşağı salmağa da təsiri olan darçın hipertoniya xəstələrinin təzyiqini nəzarət altında saxlamağa kömək edir.
  • 4. Arıqlamağa kömək edir: Arıqlamaq və ya formasını qorumaq istəyənlərin güvənlə istehlak edə biləcəyi bir qida olan darçın, balanslı qan şəkəri səviyyəsini təmin edərək aclıq və şirin istəklərin qarşısını alır. Bu şəkildə arıqlamağı asanlaşdırır. Həzm sistemini tənzimləyir, qəbizlik və şişkinlik problemlərinin qarşısını alır. Yeməyin mədədə daha uzun müddət qalmasını təmin edərək yeməkdən sonra toxluq hissini uzadır. Bütün bunlar pəhrizə riayət edən insanlarda müvəffəqiyyət nisbətini artırmağa kömək edir. Sağlamlığa bir çox müsbət təsiri olan darçının bütün bu faydalarına baxmayaraq kalorisi çox aşağıdır. Buna görə də, pəhrizdə olanlar da daxil olmaqla, hər kəs tərəfindən təhlükəsiz istifadə edilə bilər.

Təbii darçın necə istifadə edilməlidir?

Darçın yeməklərdə və desertlərdə dadlandırıcı kimi istifadə edilə bilər. Bundan əlavə, müsbət təsirlərdən maksimum yararlanmaq üçün darçınlı çayı qaynar qaynar suda 5 dəqiqə dəmləyərək hazırlayıb gündə bir stəkan istehlak edə bilərsiniz. Dəri faydalarından və ağrı kəsici təsirlərindən faydalanmaq üçün darçının istifadəsinin başqa bir variantı da bazarda asanlıqla tapılan darçın yağlarıdır. Tanınmış və etibarlı brendlərdən əldə edilən darçın yağı gündə bir dəfə az miqdarda dərinin problemli bölgələrinə çəkilə bilər. Bundan əlavə, bel və bel ağrılarını aradan qaldırmaq üçün ağrılı nahiyəni darçın yağı ilə masaj etmək olar. Yan təsirləri çox az olsa da, xroniki xəstəlikləri olanlar, dərman qəbul edənlər və allergik reaksiyaları olanlar darçından müntəzəm istifadəyə başlamazdan əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər. Həkim darçın istehlakına mane olan heç bir şərt olmadığını bildirirsə, bu insanlar çay dəmləyərək və ya yağından istifadə edərək ədviyyat kimi darçın istehlak etməyə başlaya bilərlər.

Darçın təbii
bio arabica sifariş edin

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir